Sedno kuchni włoskiej- prostota i prawdziwe składniki

Sedno kuchni włoskiej- prostota i prawdziwe składniki

Jeżeli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi fabrykanci oraz konsumenci na świecie spożywają na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są zapewne jedyną narodowością, która z radością zjada makaron więcej niż raz dziennie.

Prawdziwa włoska pizza Kraków

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (i gotowany) jako danie główne, a nie jako fundamentalne cukry, które akompaniują pożywieniom jako danie poboczne – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi bądź rybnymi – jest następnym doskonałym przykładem zwyczajnej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odkryć makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można skonstruować łatwe lub też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do szablonowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i nieduża ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie trzeba je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do osiągnięcia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron na ogół gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

W związku z tym, jeżeli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko wówczas wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź też innym, równie wyśmienitym daniem. Prosto, czysto i wyśmienite -o to chodzi!